Onderzoek 1
Voorwoord
Ik werk samen met Babet Scheij en Roos de Hart
Links van hun sites:
https://babetscheij.wixsite.com/babetscheijda4b
https://roosdehart2003.wixsite.com/roosdehart-da4b
Wij hebben het onderwerp Influencers. Wij vinden dit een leuk onderwerp omdat het heel actueel is. Alle soorten media’s worden besproken in onze samenleving. Wij zelf brengen ook veel tijd door op social media. Op deze media’s vind je veel influencers. Wie/wat influencers zijn en wat hun doel is willen we graag met behulp van dit onderzoek onderzoeken. Onze kunstdiscipline is nieuwe media.
Hoofdvraag: Hoe hebben influencers invloed op trends?
Inhoud
-
Inleiding
-
Antwoorden op de deelvragen
-
Wat is een trend?
-
Wat is een influencer?
-
Wat zijn eisen om influencer te worden?
-
Hoe gaan ze te werk?
-
Wat is de doelgroep van influencers?
-
Waarom gaan bedrijven samenwerkingen aan met influencers?
-
Meet & Greet
-
Conclusie
-
Bronverdeling
-
Taakverdeling
-
Refelctie en evualtie
Inleiding
Waarom is dit onderzoek van waarde?
Dit onderzoek is van waarde omdat veel mensen niet precies weten wat influencers zijn en wat zij doen. Influencers zijn momenteel erg actueel en opkomend. Door dit onderzoek komen mensen meer te weten over influencers en worden ze misschien ook meer geaccepteerd. Veel mensen vinden namelijk dat influencers niet hard werken.
Waarom is het een goed onderzoek?
Het is een goed onderzoek omdat we echte influencers hebben gebruikt voor het onderzoek. Zij vertellen uit ervaring hoe het eraan toe gaat. Daardoor is het onderzoek representatief.
Hoe ben je te werk gegaan om tot antwoorden te komen?
We hebben influencers benadert of ze aan ons onderzoek mee wilde werken. We hebben een mail gestuurd met daarbij een vragenlijst , met de vraag of ze deze wilde beantwoorden.
Daarnaast hebben we op het internet gezocht naar bronnen die te maken hebben met onze deelvragen. Uit deze bronnen hebben we antwoorden gehaald, deze hebben we gecombineerd met de antwoorden van de vragenlijst. Samen zijn dat de antwoorden op onze vragen geworden.
Antwoorden op de deelvragen:
-
Wat is een trend?
Een trend is iets dat heersend is op een bepaald vlak. In ons onderzoek gaat het vooral om de trends in de mode. Je hebt ook een trend op economisch gebeid maar die bedoelen wij niet. Een trend is een ontwikkeling. Trends worden vaak aangeven door modeontwerpers, maar kunnen ook voortkomen uit een rage, waar ontwerpers dan op ingaan. Een trend duurt vaak langer dan een seizoen en is heeft meestal invloed op het komende seizoen. Een trend eindigt als hij gaat vervelen.
Als je bewust opzoek gaat naar trends ben je een trendwatcher. Trendwatchers herkennen trends. Door trendwatchers komen de trends terecht bij bedrijven,vervolgens bij de influencers en als laatste bij de consumenten.
Vaak kun je zelf trends ook herkennen. Meestal is dat pas als de trend echt bezig is. Trendwatchers zien hem al eerder aankomen. Zelf zul je vast ook wel een paar trends kennen zoals:
-
Pokemon go
-
Heuptasjes
-
Off thesholder
-
Bombers
-
Oversized
-
Fidget Spinner
2. Wat is een influencer?
Influencer betekent in het Nederlands beïnvloeder. Een influencer is een persoon of een groep mensen die er goed in zijn om andere te beïnvloeden. Doordat ze veel volgers hebben of veel mensen hun video’s bekijken op social media beïnvloeden ze andere mensen.
Een influencer maakt vaak reclame voor een bedrijf of merk. Een influencer wordt gesponsord door een bedrijf of merk en maakt er dan reclame voor via social media. Influencers maken reclame terwijl je het niet altijd in de gaten hebt. Op Instagram staat er voortaan vaak bij dat iets gesponsord is en sommige influencers zeggen zelf dat iets gesponsord is maar af en toe heb je het niet door.
Influencers horen tegenwoordig bij de vaste marketingmethodes van grote merken.
"Een influencer is eigenlijk een rolmodel. Iemand die er tijd en moeite in heeft gestoken om een band op te bouwen met een bepaald publiek", legt Yvonne Coldeweijer uit. ( zelf ook influencer )
Het is een rolmodel voor andere mensen, veel mensen doen deze rolmodellen na.
-
74% van de mensen wordt bij een aankoop beïnvloed door social media.
Influencers heten niet voor niks influencers, ze hebben daadwerkelijk invloed op mensen.
Als bijvoorbeeld een influencereen shirt opgestuurd krijgt en zegt dat het echt een heel leuk shirt is, hij lekker zit en dat het van goede kwaliteit is. Dan is de kans groot dat mensen die dat zien overwegen om dat shirt te kopen.
Voorbeelden van influencers
-
Anna Nooshin - Lizzy van der Ligt - Fleur Nijbacker
-
Loïs Beekhuizen - Beau de boer - Kae Sutherland
3. Wat zijn eisen om influencer te worden?
Toen we starten met dit onderzoek vroegen we ons na een korte tijd al af of er überhaupt eisen om influencer te worden bestaan. Dit is een maatschappelijke vraag, er is dus geen concreet antwoord op. Iedereen kan een andere mening hebben in deze situatie. Onze gezamenlijke mening is dat er geen vaste eisen bestaan. Wij vinden wel als je de kant op wil van influencer worden dat je gedisciplineerd moet zijn en dat je niet zomaar opgeeft. Als je influencer wilt worden is zelfvertrouwen ook een belangrijke eigenschap, je bent best wel open over jezelf en je leven op het internet, je moet wel stevig in je schoenen staan om de mogelijke kritiek te kunnen verwerken.
4. Hoe gaan influencers te werk?
Hoe influencers te werk gaan is een lastige vraag. Het is niet dat van de een op andere dag iemand een influencer is en daar misschien ook wel zijn/haar beroep van kan maken. Het is een proces wat je doormaakt. Voor deze vraag is het moeilijk om bijpassende en concrete bronnen te vinden. Dus hebben wij contact op genomen ( Meet & Greet ) met een aantal influencers, waar we deze vraag ook aan hen vroegen. We hebben alle gegeven antwoorden goed doorgenomen, op die antwoorden heb wij ons antwoord gebaseerd. We zijn eigenlijk tot de conclusie gekomen dat als je eenmaal op het punt bent dat je je een ‘influencer’ voelt, dat je dan voor een goede interactie met je volgers moet zorgen. Dat kan door middel van nieuwe social media berichten of te bellen met een paar volgers. Een goede planning en een streven zijn belangrijk om je gedisciplineerd te houden. Bij elke actie die influencers maken op social media hopen ze dat hun volgers het positief oppakken en misschien wel geïnspireerd raken.
​
5. Wat is de doelgroep van influencers?
De doelgroep van influencers varieert heel erg. De meeste mensen die influencers volgen zijn tussen de 8 en 60 jaar. De hele oude mensen zitten natuurlijk vaak niet op social media of Youtube dus die volgen influencers ook niet zo snel. Maar van de mensen die wel influencersvolgen, verschillen de leeftijdscategorieën heel erg per influencer en wat die influencer doet. Wij hebben zelf influencers gemaild om te vragen wat hun doelgroep was. Een paar hebben er geantwoord:
-
Loïs Beekhuizen is een meisje van 14 jaar. Ze is zangeres, actrice en vlogger. Haar doelgroep zijn vooral kinderen van 10 tot 14 jaar.
-
Lotus is 16 jaar en is vooral bekend door Instagram. Haar doelgroep zijn meisjes tussen de 10 en de 18 jaar.
-
Ivon Pruisen is 27 jaar. Ze heeft een eigen blog waar ze van alles op plaatst. Haar doelgroep zijn vrouwen tussen de 20 en 40 jaar.
Hierboven zie je dus duidelijk dat de wat jongere influencers ook een jonge doelgroep hebben. De ‘oudere’ influencers hebbeneen oudere doelgroep. Ook zie je dat Instagram en Youtube meer de kinderen aantrekken en verhalen op blogs trekken wat meer de volwassenen aan.
De conclusie is dus dat de doelgroep van influencers ontzettend varieert van kinderen, tot volwassenen, tot moeders, tot mannen. Het ligt ook heel erg aan wat de influencerdoet en hoe oud hij of zij is.
​
6. Met wat voor merken gaan influencers samenwerkingen aan?
De meeste influencers gaan vooral samenwerkingen aan met merken die ze goed bij hun vinden passen. Ze nemen niet alles zomaar aan maar denken er wel over na. Ze kijken wat goed bij hun past maar ook wat goed bij de doelgroep past, anders heeft het geen zin om er reclame over te maken.
-
Loïs Beekhuizen gaat vooral samenwerkingen aan met Levi’s en Vingino. Dit vindt ze leuke kledingmerken. Ze kijkt ook bij de trends van de grote influencers en daar haalt ze dan inspiratie uit. Zo kan ze goed bepalen wat in de mode is en wat ze daadwerkelijk kan promoten.
-
Lotus gaat ook samenwerkingen aan met merken die echt bij haar style passen zoals: juwelier Lucardi, Nakdfashion en Colourfulrebel. Maar ze gaat niet alleen samenwerkingen aan met kledingmerken maar bijvoorbeeld ook met Aveda, dat is een merk voor alle haarverzorging.
-
Ivon Pruisen was in het begin heel blij met elke samenwerking die ze aangeboden kreeg maar tegenwoordig is ze kritischer. Ze kijkt er nu naar of de producten ook echt bij haar blog passen. Ze wilt namelijk graag eerlijk en positief zijn over de producten. Ivon gaat voornamelijk samenwerkingen aan met merken die duurzaam en milieubewust zijn.
Zo zie je maar weer dat iedereen een eigen smaak heeft en iedereen andere samenwerkingen aangaat. Voordat ze dat doen beoordelen ze het wel eerst kritisch.
MEET & GREET
Wat hebben wij uit onze meet & Greet gehaald voor ons onderzoek?
Voor onze meet & Greet hebben we tientallen influencers gemaild met de vraag of ze ons wilden helpen voor een schoolproject. We hadden naar elke influencer de volgende 5 vragen gestuurd:
-
Hoe bent u influencer geworden?
-
Hoe gaat u te werk?
-
Denkt u dat u via uw bekendheid invloed hebt op mensen?
-
Wat is voornamelijk uw doelgroep?
-
Met wat voor bedrijven gaat u samenwerkingen aan?
-
Denkt u dat influencers invloed hebben op trends? Hoe?
Na het versturen van de e-mails was het even afwachten op de mogelijke reacties. Uit de tientallen influencers zijn er 3 personen die hebben gereageerd: Lois Beekhuizen ( 14 ), Lotus Coerse ( 14 ) en Ivon Pruijsers ( 27 ). We zijn natuurlijk super blij dat er in ieder geval 3 mensen de moeite hebben genomen om ons te helpen met ons onderzoek!
Wat hebben we met de gegeven antwoorden gedaan? We hebben de reacties van de influencers gebruikt bij het antwoorden op onze deelvragen. Sommige deelvragen van ons waren heel maatschappelijk, daar valt geen bestaande bron van het internet bij te vinden. Daarvoor waren de antwoorden van de influencers heel erg handig, zo kunnen we toch aan het eind van ons onderzoek een goede conclusie trekken.
Voor de bewijzen van onze Meet & Greet klik dan hier:
​
​
Conclusie:
Onze hoofdvraag was: ‘Hoe hebben influencers invloed op trends?’
Dit hebben wij doormiddel van verschillende deelvragen beantwoord. Allereerst hebben we uitgezocht wat een influencer is. Een influencer is dus, letterlijk vertaald, een beïnvloeder. Ze hebben veel volgers en maken dan reclame voor een merk. Die reclame is heel belangrijk want dat ik het gene wat de mensen aantrekt, of juist niet. Daarom zorgen de influencers ervoor dat ze een goede interactie hebben met hun volgers, ze doen dit doormiddel door regelmatig een Instagram of blogpost te plaatsen. Soms zitten tussen die posts dan een samenwerking en als ze het dan aantrekkelijk brengen met een goede tekst en een leuke foto spreekt dat mensen al snel aan. Ook de doelgroep en het merk waarmee ze de samenwerking aangaan zijn van groot belang. De doelgroep moet wel passen bij het merk. Anders haken mensen al snel af. Als je bijvoorbeeld reclame maakt over babyvoeding terwijl je doelgroep 14 tot 20 jaar is zal dat niet echt gaan werken. Dus kortom, om de hoofdvraag echt te kunnen beantwoorden: Influencers hebben invloed op trends doordat ze bepaalde merken promoten die bij hun zelf en de doelgroep past. Als veel mensen dit dan leuk vinden kopen ze het misschien wel. Als het dan populair wordt door die reclame van die influencer spreken we van een trend. Zo hebben influencers dus invloed op trends.
Evaluatie:
Evy:
Ik vond dit een leuk onderzoek omdat ik het over een onderwerp deed wat me wel aanspreekt. Ik ben er dagelijks mee bezig. Ook vond ik het leuk om een meet & greet te houden en iedereen te mailen. Helaas kregen we niet heel veel antwoord, maar wat we kregen was al veel informatie en dat vonden we heel fijn. Ik vond de samenwerking ook goed gaan. De taken waren wel ongeveer gelijk verdeeld en we konden goed met elkaar opschieten. Alles liep eigenlijk soepel. Maar er is één ding wat ik de volgende keer anders zou doen, namelijk: Op tijd beginnen met het verslag. Achteraf waren we iets te laat begonnen en dat zorgde voor een beetje stress en haast. Dus dat moet de volgende keer anders. Maar over het algemeen vond ik het een leuk werkstuk en het ging vrij vlot.
Roos:
Ik vind dat het goed is gegaan. De samenwerking verliep goed en snel. We hebben de taken verdeeld en ieder heeft zijn eigen deel gedaan en onderling hebben we elkaar hier en daar geholpen. Op het begin hebben we veel met zijn drieën gedaan, wat ik erg fijn vond. We konden veel overleggen op deze manier. Het onderwerp bedenken vonden we best lastig maar we zijn er gelukkig uitgekomen. Eigenlijk is het heel erg goed verlopen.
Een tip voor mijn eigen is het om de volgende keer iets beter te plannen. Maar voor de rest zou ik het de volgende keer hetzelfde doen.
​
Babet:
Ik vond dit een geslaagd onderzoek! Het opstarten van dit onderzoek was wel iets waar we een beetje tegen aanliepen, wat wordt ons onderwerp? Maar toen we eenmaal een goed inzicht hadden van wat we wilden onderzoeken verliep het onderzoek heel soepel. We hadden de taken goed verdeeld en iedereen heeft zich ook aan die taken gehouden. Bij het volgende onderzoek zou ik precies hetzelfde doen misschien wel wat eerder beginnen met de taken verdelen. OP het laatste moment moesten we allemaal nog wel iets doen, maar over het algemeen verliep het super!
Taakverdeling:
Roos:
- voorwoord
- inhoud / inleiding
- deelvraag 1 & 2
- evaluatie
Evy:
- deelvraag 5 & 6
- conclusie
- bronvermelding
- evaluatie
Babet:
- deelvraag 3 & 4
- Meet & Greet
- evaluatie
​
Bronvermelding:
https://www.frankwatching.com/archive/2018/06/18/een-succesvolle-influencer-strategie-hoe-begin-je/
https://www.bronso.nl/blog/economie/wat-is-een-trend
https://biblyo.nl/dnb_article/de-5-grootste-trends-van-2016
https://www.nu.nl/weekend/5324222/influencet-influencer-nou-eigenlijk.html
https://fashionunited.nl/nieuws/mode/dit-waren-de-12-grootste-modetrends-van-2016/2016122227779
https://www.encyclo.nl/begrip/trend
Mail van Loïs
Mail van Lotus
Mail van Ivon