top of page

Periode 3

Documentaire 'Shame fame': 

​

In de les hebben we de documentaire 'shame fame' gekeken. Deze documentaire ging over de effecten van genânte filmpjes op bijvoorbeeld Dumpert. Er zijn namelijk ontzettend veel beschamende filmpjes van mensen op internet te vinden. Vaak is het hoe erger het filmpje, hoe leuker om te kijken maar eigenlijk is dat heel raar en gemeen om dat te vinden. Leedvermaak hoort  niet grappig te zijn. Heel vaak willen de mensen op dat filmpje niet gefilmd worden en al helemaal niet gezien worden op internet waar iedereen het filmpje met hun kan bekijken. Hun naam zal altijd terug te vinden zijn op het web met dat filmpje erbij, dit kan dan weer gevolgen hebben voor een sollicitatie of een date. Mensen haken al gauw af als ze een video van die persoon zien die  eigenlijk niet door de beugel kan. Daarom wordt er in deze documentaire gepraat over de gevolgen van zo'n filmpje voor de persoon die erop staat. Ook worden er mensen geïnterviewd die het hebben gefilmd. 

​

Ik vond de documentaire zelf niet heel goed in elkaar gezet. Hij was vrij kort en een beetje rommelig. Er kwamen steeds verschillende beelden door elkaar heen dus midden in een interview kwam er een ander filmpje en later werd dat interview dan weer verder in beeld gebracht. Maar ondanks de rommeligheid vond ik de achterliggende boodschap wel heel goed. Mensen denken namelijk niet na over de gevolgen van zo'n beschamend filmpje maar die zijn er wel degelijk. Daarom vond ik de docu 'Shame fame' wel een eye-opener.

​

​

Documentaire 'Deep fake news':

​

Deze periode hebben we maar liefst 2 documentaires gekeken; een daarvan was 'Shame fame' en de tweede die we hebben bekeken is 'Deep fake news'. 

Iedereen kent de term fake news wel, dat is gewoon nepnieuws en dat is heel makkelijk te bedenken en te verspreiden via bijvoorbeeld social media. Maar deep fake news is iets van de laatste tijd en gaat een stapje verder. Bij deze vorm van nepnieuws kun je het laten lijken dat mensen in een video iets zeggen wat ze eigenlijk niet hebben gezegd. Met de computer en zelflerende algoritmes wordt het steeds simpeler dit zelf te maken en het ook realistisch te maken. Dit is alleen niet echt een positieve ontwikkeling en de gevolgen kunnen groot zijn. 

​

Deze documentaire vond ik echt heel goed. Hij zat goed in elkaar en er werd heel goed op het hoofdonderwerp ingegaan. Zo lieten ze zien wat deep fake news inhoudt, hoe je het maakt en wat de gevolgen zijn. Ik zelf wist niet dat dit zo realistisch kon zijn en dat het op dit moment vrij bekend is. Ik vond het daarom ook echt interessant en realiseerde me wel goed dat dit ook niet zonder gevaren is. Dus deze docu was naar mijn mening echt boeiend en goed. 

Niet-actieve Meet & Greet: Mails naar Janneke Gilsing.

mh 8.png
mh 7.png

Actieve Meet & Greet: Bezoek aan het Mauritshuis

mh 12.jpg
mh 10.jpg
mh 11.jpg
bottom of page